ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Για το Γενικό Ημερήσιο Λύκειο, 2023- 2024

Κουμουνδούρος Γιάννης, Φυσικός

30 Σεπτεμβρίου 2023

«Ανάμεσα στον δυνατό και τον αδύναμο, ανάμεσα στον πλούσιο και τον φτωχό, ανάμεσα στον αφέντη και τον υπηρέτη, είναι η ελευθερία που καταπιέζει και ο νόμος που απελευθερώνει. »

Jean-Baptiste Henri Lacordaire

Περίληψη

Το σχολείο, όπως και κάθε άλλη πτυχή της ζωή μας, διέπεται από κανόνες που θεσπίζονται με νόμο από την Πολιτεία που θα πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε την πορεία μας μέσα στην μαθητική ζωή κατά την διάρκεια των σχολικών τάξεων και να έχουμε μία ομαλή σχολική ζωή και καλύτερη μαθησιακή απόδοση.

Υπάρχει μία πλειάδα νόμων και κανονισμών που καθορίζει με όλες τις λεπτομέρειες την μαθητική ζωή μας. Στο παρόν έγγραφο έχει γίνει μια προσπάθεια ώστε περιληπτικά και κατανοητά να περιγραφεί ο τρόπος λειτουργίας του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και περισσότερο τα θέματα που αφορούν τα μαθήματα διδασκαλίας, τις Ομάδες Προσα­νατολισμού, τον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης από τους καθηγητές, τον τρόπο εξέτασης στις τελικές προαγωγικές εξετάσεις, τον τρόπο που υπολογίζεται ο βαθμός του μαθητή και άλλα θέματα όπως οι αργίες, περίπατοι, απουσίες κτλ.

Οι κανονισμοί αυτοί αφορούν το σχολικό έτος 2023 – 2024. Επίσης το άρθρο αυτό δεν καλύπτει καμία ειδική περίπτωση. Σε περίπτωση που σας αφορά ένα ειδικό ή πιο εξειδικευμένο θέμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τους αντίστοιχους νόμους που παραπομπές τους υπάρχουν στο τέλος.

Φιλικά, Κουμουνδούρος Γιάννης, Φυσικός, Σπάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2023

Εισαγωγή

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αρ­κετά περίπλοκο, θα προσπαθήσουμε όμως με τον καλύτερο και συ­ντομότερο δυνατό τρόπο να σας εξηγήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του.

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ουσιαστικός τρόπος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η σωστή προετοι­μασία από τις πρώτες σχολικές τάξεις. Τουλάχιστον από την εισαγω­γή στο Λύκειο θα πρέπει ο μαθητής να προετοιμάζεται με την βοή­θεια των γονέων και των καθηγητών του, προσεκτικά, εξατομικευ­μένα, να εντοπίζει τα λάθη του, να αποσαφηνίζει έννοιες που του φαίνονται ακατανόητες, και να διακρίνει τα ουσιώδη από τα επου­σιώδη. Αυτή η διαδικασία συνεπάγεται αυξημένες επιδόσεις, μεγα­λύτερη βαθμολογία και ουσιαστική μάθηση.

Μετά το Γυμνάσιο ο μαθητής θα διαλέξει αρχικά τον τύπο Λυκείου που του ταιριάζει. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με την μαθητική διαδρομή που περνάει μέσα από τα Ημερήσια Γενικά Λύ­κεια και οδηγεί στις πύλες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Α΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου

Μετά το Γυμνάσιο οι μαθητές ή οι μαθήτριες που θα επιλέξουν τα Ημερήσια Γενικά Λύκεια θα πάνε στην Α’ Τάξη του Λυκείου. Σε αυ­τή την τάξη δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός των μαθητών σε ομάδες ή κατευθύνσεις και έτσι όλοι οι μαθητές θα παρακολουθή­σουν ακριβώς τα ίδια μαθήματα. Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α’ Τάξης, δηλαδή τα μαθήμα­τα που θα παρακολουθήσει καθώς και των εβδομαδιαίο αριθ­μό ωρών που διδάσκεται κάθε ένα από αυτά.

Ωρολόγιο πρόγραμμα Α’ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου 2023-2024
Ελληνική Γλώσσα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 5
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 4
Θρησκευτικά 2
Ιστορία 2
Μαθηματικά Άλγεβρα 3
Γεωμετρία 2
Αγγλικά 3
2η Ξένη Γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά) 2
Φυσικές Επιστήμες Φυσική 2
Χημεία 2
Βιολογία 2
Φυσική Αγωγή 2
Πολιτική Παιδεία 2
Εφαρμογές Πληροφορικής 2
Σύνολο ωρών 35

Πίνακας 1: Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μαθημάτων Ομάδων Προσανατολισμού Α’ Τάξης ΓΕΛ 2023-2024

Παρόλα αυτά όμως τα μαθήματα χωρίζονται σε δύο ομάδες Α και Β. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει 8 μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής:

Η ομάδα Β’ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.

Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν το σχολικό πρόγραμμα πέντε ημέρες την εβδομάδα από εφτά διδακτικές ώρες ημερησίως. Συνή­θως ακολουθείται το παρακάτω πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται ίδιο και στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου.

Διδακτική ώρα Διάρκεια
1 8:15 – 9:00
2 9:05 – 9:50
3 10:00 – 10:45
4 10:55 – 11:40
5 11:50 – 12:35
6 12:40 – 13:25
7 13:30 – 14:10

Πίνακας 2: Διδακτικές ώρες

Το σχολικό έτος χωρίζεται σε δύο τετράμηνα. Το πρώτο λήγει στις 20 Ιανουαρίου και το δεύτερο κατά την λήξη του σχολικού έτους.

Κατά την διάρκεια αυτών των δύο τετραμήνων οι μαθητές και οι μαθήτριες αξιολογούνται από τον διδάσκοντα, σύμφωνα με τα πα­ρακάτω νέα κριτήρια που διαμορφώνονται ως εξής:

  1. τη συμμετοχή του στη διδακτική μαθησιακή διαδικασία,
  2. την επιμέλεια και το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο μάθημα,
  3. την επίδοσή του στις τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης. Αυτές οι δοκιμασίες μπορεί να είναι:
  4. την επίδοσή του στις γραπτές δοκιμασίες,
  5. τις εργασίες που εκτελεί στο σχολείο ή στο σπίτι.

Οι γραπτές δοκιμασίες διακρίνονται στις ολιγόλεπτες και στις ωριαίες. Οι ολιγόλεπτες δοκιμασίες πραγματοποιούνται με ή χωρίς προειδοποίηση των μαθητών με τη μορφή σύντομων, ποικίλων και κατάλληλων γραπτών ερωτήσεων. Ο αριθμός και η συχνότητα των ολιγόλεπτων δοκιμασιών που πραγματοποιούνται σε κάθε τετράμη­νο επαφίενται στην κρίση του διδάσκοντος.

Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες διαρκούν μία (1) διδακτική ώρα και είναι: α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης ή β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα. Δεν επιτρέπεται να πραγματοποιού­νται περισσότερες από μία ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρ­κεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και περισσότερες από 3 κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος.

Σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου διενεργούνται στα μαθήματα όλων των Ομάδων δύο (2) τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης, μία (1) κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, με εξαίρεση το μάθημα της Φυ­σικής Αγωγής, στο οποίο δεν διενεργείται τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.

Αν για λόγους αντικειμενικούς δεν πραγματοποιηθεί η τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης του πρώτου τετραμήνου, στο δεύτερο τε­τράμηνο διενεργούνται δύο (2) τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγη­σης. Οι διδάσκοντες δύνανται σε κάθε τετράμηνο να επιλέξουν τον τρόπο διεξαγωγής της τετραμηνιαίας διαδικασίας αξιολόγησης επι­λέγοντας μεταξύ των εναλλακτικών που προβλέπονται παραπάνω.

Συνοπτικά, λοιπόν, ο καθηγητής εντός του τετραμήνου, εκτός από την επιμέλεια, την συμμετοχή και το ενδιαφέρον του μαθητή συνε­κτιμά και τους βαθμούς από όσα τεστ ή διαγωνίσματα αποφασίσει να βάλει καθώς και από μία υποχρεωτική τετραμηνιαία δοκιμασία. Στο τέλος κάθε τετραμήνου καταθέτει στον διευθυντή του έναν βαθμό για κάθε τετράμηνο ο οποίος αποκαλείται προφορικός βαθμός και είναι αποτέλεσμα όλων των παραπάνω δοκιμασιών (επιμέλεια, συμμετοχή, γραπτοί βαθμοί).

Μετά την λήξη του δεύτερου τετραμήνου και μετά την παράδοση των προφορικών βαθμολογιών στους διευθυντές, διεξάγονται οι προαγωγικές γραπτές εξετάσεις στα μαθήματα μόνο της Α ομάδας. Ο νόμος 4678/2022 περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο διε­ξαγωγής αυτών των εξετάσεων για κάθε μάθημα ξεχωριστά, π.χ. για το μάθημα της Φυσικής ή της Χημείας ορίζει τα παρακάτω:

Στους/Στις μαθητές/-τριες δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη που καθορίζονται ως εξής:

α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από πέντε (5) ερωτήσεις αντικειμενι­κού τύπου, με τις οποίες ελέγχεται η γνώση της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης.

β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από δύο (2) ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και οι ικανότητες και δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές/τριες κατά την εκτέλεση των εργαστη­ριακών ασκήσεων ή άλλων πειραματικών δραστηριοτήτων που έγι­ναν στο πλαίσιο του μαθήματος. Με τις ερωτήσεις μπορεί να ζητηθεί από τους/τις μαθητές/-τριες να αναπτύξουν την απάντησή τους ή να απαντήσουν σε ένα ερώτημα κλειστού τύπου και να αιτιολογήσουν την απάντησή τους.

γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από άσκηση εφαρμογής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών, τύπων, νόμων και αρχών και μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.

δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μία άσκηση, που απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και ανάπτυξη στρατηγικής για την επίλυσή του/της. Το πρόβλημα αυτό ή η άσκηση μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο κα­θένα από τα τέσσερα (4) θέματα. Ειδικότερα, στο πρώτο θέμα κάθε μία ερώτηση βαθμολογείται με πέντε (5) μονάδες και στο δεύτερο θέμα η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δώδεκα (12) μονάδες και η δεύτερη με δεκατρείς (13) μονάδες. Στο τρίτο και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να δια­φοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.

Στα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας της Α’ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, το πρώτο και το τρίτο θέμα επιλέγονται από τους/τις διδάσκοντες/-ουσες. Το δεύτερο και το τέταρτο θέμα λαμβάνονται με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθ­μισμένης Δυσκολίας.

Με ανάλογο τρόπο ορίζεται ακριβώς και ο τρόπος διεξαγωγής των υπολοίπων μαθημάτων.

Η Τράπεζα θεμάτων είναι ένα σύνολο λυμένων ασκήσεων που έχει δημοσιεύσει το Ι.Ε.Π. (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ) για κάθε τάξη του Λυκείου και για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθή­ματα. Έτσι λοιπόν τα δύο θέματα σε κάθε διαγώνισμα στις προαγω­γικές εξετάσεις θα είναι από την Τράπεζα, δηλαδή κατά κάποιον τρόπο γνωστό. Το πρόβλημα είναι ότι το σύνολο αυτό των ασκήσε­ων είναι πολύ μεγάλο, μπορεί π.χ. να αποτελείται από λίγες εκατοντάδες ασκήσεις και έτσι είναι αρκετά δύσκολο ένας μαθητής να το έχει μελετήσει και εμπεδώσει ολόκληρο. Τα σύνολα αυτά των ασκήσεων μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ι.Ε.Π.: http://iep.edu.gr/el.

Μέχρι τώρα έχουν προκύψει δύο προφορικοί βαθμοί τετραμήνων που αντιστοιχούν στα δύο τετράμηνα και ένα γραπτός βαθμός στα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις. Αρχικά υπολογίζουμε τον μέσο όρο των δύο προφορικών βαθμών των τετραμήνων και προκύπτει ο ετήσιος προφορικός βαθμός. Για να υπολογίσουμε τον βαθμό ετήσιας επίδοσης σε κάθε ένα μάθημα βρίσκουμε τον μέσο όρο του ετήσιου προφορικού βαθμού με τον γραπτό βαθμό των προαγωγικών εξετάσεων σε αυτό το μάθημα. Αν ένα μάθημα δεν εξετάζεται γραπτώς, τότε ο ετήσιος βαθμός υπολογί­ζεται μόνο από τους προφορικούς βαθμούς. Τελικά υπολογίζουμε τον Γ.Μ.Ο. (Γενικό μέσο όρο) σε όλα τα μαθήματα από τον μέσο όρο όλων των βαθμών ετήσιας επίδοσης.

Ο μαθητής ή η μαθήτρια προάγεται στην επόμενη τάξη εάν ο ΓΜΟ είναι μεγαλύτερος του 10. Αν ο ΓΜΟ είναι μικρότερος από 10, τότε οι μαθητές ή οι μαθήτριες παραπέμπονται στην εξεταστική του Σε­πτεμβρίου όπου θα εξεταστούν μόνο στα μαθήματα που ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος του 10. Αν πάλι αποτύχει, πρέπει να επαναλάβει την φοίτηση.

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου θα θέλαμε να επιση­μάνουμε μόνο λίγα σημεία που θεωρούμε ότι ενδιαφέρουν όλους τους μαθητές/τριες. Για πιο ειδικές περιπτώσεις θα πρέπει να συμβουλευτούν τον αντίστοιχο νόμο που παραπομπή του θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.

Το σχολείο ακολουθεί τις επίσημες αργίες καθώς και την αργία του Πολιούχου της πόλης στην οποία ανήκει. Την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών γίνεται πλέον εκκλησιασμός και μετά ακολουθεί μάθημα. Οι μαθητές διακόπτουν τα μαθήματα τα Χριστούγεννα από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου καθώς και το Πάσχα από την Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά. Τέλος ισχύ­ουν οι θερινές διακοπές.

Κατά την λειτουργία του σχολείου θα πραγματοποιηθούν σχολικές εορτές, π.χ. την 28η Οκτωβρίου, 17η Νοεμβρίου, 25η Μαρτίου κ.α. θα πραγματοποιηθούν περίπατοι, εκδρομές καθώς και πολυήμερες εκδρομές.

Επίσης να πούμε ότι η εγγραφή από το Γυμνάσιο στην Α’ Τάξη του Λυκείου γίνεται υπηρεσιακώς, με την προϋπόθεση φυσικά ότι ο μα­θητής έχει αποκτήσει το απολυτήριο του Γυμνασίου. Η εγγραφή γί­νεται επίσης υπηρεσιακώς και στις επόμενες τάξεις του Λυκείου.

Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γε­νικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Δεδομένης της υποχρέωσης των υπεύθυνων καθη­γητών και του Διευθυντή του σχολείου να ενημερώνουν άμεσα τους κηδεμόνες για τις απουσίες των μαθητών και της υποχρέωσης των κηδεμόνων να ενημερώνουν το σχολείο για τους λόγους απουσίας των μαθητών, κατά τον χαρακτηρισμό φοίτησης οι απουσίες δεν δια­κρίνονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Επαρκής χαρα­κτηρίζεται η φοίτηση μαθητών εφόσον το σύνολο των απουσιών του δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114). Ανεπαρκής χαρακτη­ρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσ­σερις (114) απουσίες. Οι μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρί­ζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ένας μαθητής/τρια επιτρέπεται να απαλλαγεί από την υποχρέω­ση παρακολούθησης του μαθήματος, όπως π.χ. η μη συμμετοχή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής μετά από σχετική αίτηση στον Διευθυ­ντή του σχολείου, συνοδευόμενη από σχετική ιατρική βεβαίωση.

Β’ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου

Οι μαθητές ή οι μαθήτριες που θα προαχθούν στην Β Τάξη του Ημε­ρήσιου σχολείου θα χωριστούν σε δύο ομάδες Προσα­νατολισμού.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα μαθήματα των δύο αυτών Ομάδων.

Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3
Λατινικά 2
Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
Φυσική 2
Μαθηματικά 3
Σύνολο ωρών κάθε Ομάδας Προσανατολισμού 5

Πίνακας 3: Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μαθημάτων Ομάδων Προσανατολισμού Β’ Τάξης ΓΕΛ 2023-2024

Φυσικά, όλοι οι μαθητές/τριες θα παρακολουθήσουν και τα μαθήμα­τα Γενικής Παιδείας που είναι και τα περισσότερα. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα μαθήματα Γενικής Παιδείας.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μαθημάτων Γενικής Παιδεία Β’ Τάξης ΓΕΛ 2023-2024
Ελληνική Γλώσσα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 4
Μαθηματικά Άλγεβρα 3
Γεωμετρία 2
Φυσικές Επιστήμες Φυσική 2
Χημεία 2
Βιολογία 2
Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ 2
Ιστορία 2
Φιλοσοφία 2
Θρησκευτικά 2
Αγγλικά 2
2η Ξένη Γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά) 1
Φυσική Αγωγή 2
Σύνολο Ωρών Προγράμματος Γενικής Παιδείας 30

Πίνακας 4: Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μαθημάτων Γενικής Παιδεία Β’ Τάξης ΓΕΛ 2023-2024

Δηλαδή συνολικά θα παρακολουθήσουν 35 ώρες εβδομαδιαίως που θα κατανεμηθούν σε πέντε ημέρες από εφτά διδακτικές ώρες ημερη­σίως, όπως και στην Α Τάξη.

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν σε δύο τετράμηνα, όπου οι Καθηγητές θα αξιολογήσουν τους μαθητές με τον ίδιο τρόπο όπως τον περι­γράψαμε και στην προηγούμενη ενότητα. Στο τέλος κάθε τετραμή­νου θα καταθέσουν στους διευθυντές τον προφορικό βαθμό.

Κατά το τέλος της σχολικής χρονιάς θα διεξαχθούν προαγωγικές εξετάσεις μόνο στα παρακάτω 8 μαθήματα (μαθήματα Α’ ομάδας)

  1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
  2. Ιστορία Γενικής Παιδείας
  3. Βιολογία Γενικής Παιδείας
  4. Άλγεβρα Γενικής Παιδείας
  5. Γεωμετρία Γενικής Παιδείας
  6. και τα δύο μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού που έχει επιλέξει κάθε μαθητής/τρια.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η βαθμολογία και αν τελικά ο μαθητής ή η μαθήτρια θα προαχθεί στην επόμενη τάξη είναι ίδιος με αυτόν που περιγράψαμε στην προηγούμενη ενότητα. Επίσης ο τρόπος λειτουργίας του σχολείου όσον αφορά τις γιορτές, αργίες, απουσίες κτλ. είναι κοινός σε όλες τις τάξεις.

Γ’ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου

Η μαθητική ζωή συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στην προη­γούμενη τάξη. Με την διαφορά ότι οι μαθητές/τριες είναι χωρι­σμένοι σε τρείς Ομάδες Προσανατολισμού όπου περνούν και τις περισσότερες ώρες (18 ώρες εβδομαδιαίως):

  1. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
  2. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Υγείας
  3. Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληρο­φορικής

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα για τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:

Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
Αρχαία Ελληνικά 6
Ιστορία 6
Λατινικά 6
Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας
Μαθηματικά (για τους μαθητές που επιλέγουν το δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο) ή Βιολογία (για τους μαθητές που επιλέγουν το τρίτο Επιστημονικό Πεδίο) 6
Φυσική 6
Χημεία 6
Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Μαθηματικά 6
Πληροφορική 6
Οικονομία 6
Σύνολο ωρών σε κάθε Ομάδα Προσανατολισμού 18

Πίνακας 5: Μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού Γ’ Τάξη ΓΕΛ 2023-2024

Φυσικά, όλοι οι μαθητές/τριες θα παρακολουθήσουν και τα μαθήμα­τα Γενικής Παιδείας που είναι και τα περισσότερα. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε αυτά τα μαθήματα.

Μαθήματα Γενικής Παιδείας Γ’ Τάξεις ΓΕΛ 2023 - 2024
Θρησκευτικά 1
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 6
Ιστορία (το διδάσκονται οι μαθητές που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) Μαθηματικά (το διδάσκονται οι μαθητές που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολι­σμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) 2
Αγγλικά 2
Φυσική Αγωγή 3
Σύνολο ωρών 14

Πίνακας 6: Μαθήματα Γενικής Παιδείας Γ’ Τάξεις ΓΕΛ 2023 - 2024

Δηλαδή συνολικά θα παρακολουθήσουν 35 ώρες εβδομαδιαίως που θα κατανεμηθούν σε πέντε ημέρες από εφτά διδακτικές ώρες ημερη­σίως, όπως και στην Α και Β Τάξη.

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν σε δύο τετράμηνα, όπου οι Καθηγητές θα αξιολογήσουν τους μαθητές με τον ίδιο τρόπο όπως τον περι­γράψαμε και στην προηγούμενη ενότητα. Στο τέλος κάθε τετραμή­νου θα καταθέσουν στους διευθυντές τον προφορικό βαθμό.

Κατά το τέλος της σχολικής χρονιάς θα διεξαχθούν προαγωγικές εξετάσεις μόνο στα παρακάτω μαθήματα (μαθήματα Α’ ομάδας)

  1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
  2. Μαθηματικά (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανα­τολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών),
  3. Ιστορία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολι­σμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
  4. και όλα τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού που έχει επιλέξει κάθε μαθητής/τρια.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η βαθμολογία και αν τελικά ο μαθητής ή η μαθήτρια θα λάβει το απολυτήριο είναι παρόμοιος με αυτόν που περιγράψαμε και στις προηγούμενες τάξεις. Αφού, δηλαδή, υπολογιστεί ο Γ.Μ.Ο. από τους προφορικούς βαθμούς των τετραμή­νων και τον γραπτό στις προαγωγικές, ο οποίος πρέπει να είναι μεγα­λύτερος του 10.

Βαθμός Απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου είναι ο Γ.Μ.Ο. της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου. Το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου εκδίδε­ται μια φορά και δεν αλλάζει. Στο απολυτήριο του Γενικού Λυκείου αναγράφονται εκτός από τον Γ.Μ.Ο., η Ομάδα Προσανατολισμού που παρακολούθησε ο μαθητής και ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του σε όλα τα μαθήματα της τάξης.

Σε περίπτωση που ο μαθητής ή η μαθήτρια αποτύχει, θα επανεξετα­στεί σε ειδική εξεταστική του Ιουνίου και αν πάλι αποτύχει θα επα­νεξεταστεί στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Αν και πάλι αποτύχει, μπορεί να επαναλάβει την τάξη ή να δώσει όλα τα μαθήματα εξ αρ­χής τον επόμενο Ιούνιο χωρίς όμως να φοιτήσει στην τάξη.

Παραμπομπές

Παραπομπές σε νόμους που αφορούν όλα τα θέματα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πλην των Πανελλαδικών εξετάσεων: Ενημέρωση για την λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκέιων 2023 – 2024.

Επίσης σας παραπέμπω στην σελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας σχετικά με την Ενημέρωση για τη λειτουργία των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων για το σχολικό έτος 2023-2024. Εκεί θα βρείτε όλα τα θέματα που αφορούν τα Γυμνάσια και Λύκεια πλην των πανελλαδικών εξετάσεων.

Για τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: Υπουργείο Παιδείας>Λύκειο και εκεί μπορείτε να πατήστε "Εξετάσεις"

Θα βρείτε πολλές σελίδες στο διαδίκτυο σχετικά με τα θέματα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο καθώς και άλλα πολλά που δεν αναφέραμε. Μεταξύ άλλων παραθέτουμε τις παρακάτω:

Σημαντική σημείωση

Οι πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτό το άρθρο είναι όπως έχει διαμορφωθεί η επικαιρότητα ως την στιγμή που γράφηκε. Επειδή η νομοθεσία αλλάζει γρήγορα σιγουρευτείτε ότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι παρωχημένες.