ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Για το Γενικό Ημερήσιο Λύκειο, 2023- 2024

Κουμουνδούρος Γιάννης, Φυσικός.

2 Οκτωβρίου 2023

«Ένα όνειρο είναι μονάχα ένα όνειρο. Ένας στόχος είναι ένα όνειρο με σχέδιο και προθεσμία. »

Harvey Mackay

Περίληψη

Στο παρόν άρθρο θα περιγράψουμε την μαθητική ζωή στην Γ’ Τάξη του Γενικού Ημερήσιου Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και συγκεκριμένα:

Φιλικά, Κουμουνδούρος Γιάννης, Φυσικός, Σπάρτη 2 Οκτωβρίου 2023

Εισαγωγή

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αρκετά περίπλοκο, θα προσπαθήσουμε όμως με τον καλύτερο και συ­ντομότερο δυνατό τρόπο να σας εξηγήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του.

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ουσιαστικός τρόπος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η σωστή προετοιμασία από τις πρώτες σχολικές τάξεις. Τουλάχιστον από την εισαγωγή στο Λύκειο θα πρέπει ο μαθητής να προετοιμάζεται με την βοήθεια των γονέων και των καθηγητών του, προσεκτικά, εξατομικευμένα, να εντοπίζει τα λάθη του, να αποσαφηνίζει έννοιες που του φαίνονται ακατανόητες, και να διακρίνει τα ουσιώδη από τα επουσιώδη. Αυτή η διαδικασία συνεπάγεται αυξημένες επιδόσεις, μεγαλύτερη βαθμολογία και ουσιαστική μάθηση.

Μετά το Γυμνάσιο ο μαθητής θα διαλέξει αρχικά τον τύπο Λυκείου που του ταιριάζει. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με την μαθητική διαδρομή που περνάει μέσα από τα Ημερήσια Γενικά Λύκεια και οδηγεί στις πύλες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα αρχίσουμε με την Γ' Τάξη του ΓΕΛ. Για την μαθητική ζωή όλων των τάξεων του Λυκείου ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο "ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΗΜΕΡΙΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2023 – 2024".

Γ’ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου

Η μαθητική ζωή συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στην προηγούμενη τάξη. Με την διαφορά ότι οι μαθητές/τριες είναι χωρισμένοι σε τρεις Ομάδες Προσανατολισμού όπου περνούν και τις περισσότερες ώρες (18 ώρες εβδομαδιαίως):

  1. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
  2. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Υγείας
  3. Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα για τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:

Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
Αρχαία Ελληνικά 6
Ιστορία 6
Λατινικά 6
Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας
Μαθηματικά (για τους μαθητές που επιλέγουν το δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο) ή Βιολογία (για τους μαθητές που επιλέγουν το τρίτο Επιστημονικό Πεδίο) 6
Φυσική 6
Χημεία 6
Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Μαθηματικά 6
Πληροφορική 6
Οικονομία 6
Σύνολο ωρών σε κάθε Ομάδα Προσανατολισμού 18

Πίνακας 1: Μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού Γ' Τάξης ΓΕΛ 2023 -2024

Φυσικά, όλοι οι μαθητές/τριες θα παρακολουθήσουν και τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που είναι λιγότερα. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε αυτά τα μαθήματα.

Μαθήματα Γενικής Παιδείας Γ’ Τάξεις ΓΕΛ 2023 - 2024
Θρησκευτικά 1
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 6
Ιστορία (το διδάσκονται οι μαθητές που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Μαθηματικά (το διδάσκονται οι μαθητές που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) 2
Αγγλικά 2
Φυσική Αγωγή 3
Σύνολο ωρών 14

Πίνακας 2: Μαθήματα Γενικής Παιδείας Γ' Τάξης ΓΕΛ 2023 -2024

Δηλαδή συνολικά θα παρακολουθήσουν 35 ώρες εβδομαδιαίως που θα κατανεμηθούν σε πέντε ημέρες από εφτά διδακτικές ώρες ημερησίως, όπως και στην Α και Β Τάξη.

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν σε δύο τετράμηνα, όπου οι Καθηγητές θα αξιολογήσουν τους μαθητές με τρόπο τον περιγράψαμε σε προηγούμο άρθρο (ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΗΜΕΡΙΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2023 – 2024). Στο τέλος κάθε τετραμήνου θα καταθέσουν στους διευθυντές τον προφορικό βαθμό.

Κατά το τέλος της σχολικής χρονιάς θα διεξαχθούν προαγωγικές εξετάσεις μόνο στα παρακάτω μαθήματα (μαθήματα Α’ ομάδας)

  1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
  2. Μαθηματικά (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών),
  3. Ιστορία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
  4. και όλα τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού που έχει επιλέξει κάθε μαθητής/τρια.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η βαθμολογία και αν τελικά ο μαθητής ή η μαθήτρια θα λάβει το απολυτήριο είναι παρόμοιος με αυτόν στις προηγούμενες τάξεις. Αφού, δηλαδή, υπολογιστεί ο Γ.Μ.Ο. από τους προφορικούς βαθμούς των τετραμήνων και τον γραπτό στις προαγωγικές, ο οποίος πρέπει να είναι μεγαλύτερος του 10.

Βαθμός Απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου είναι ο Γ.Μ.Ο. της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου. Το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου εκδίδεται μια φορά και δεν αλλάζει. Στο απολυτήριο του Γενικού Λυκείου αναγράφονται εκτός από τον Γ.Μ.Ο., η Ομάδα Προσανατολισμού που παρακολούθησε ο μαθητής και ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του σε όλα τα μαθήματα της τάξης.

Σε περίπτωση που ο μαθητής ή η μαθήτρια αποτύχει, θα επανεξετα­στεί σε ειδική εξεταστική του Ιουνίου και αν πάλι αποτύχει θα επανεξεταστεί στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Αν και πάλι αποτύχει, μπορεί να επαναλάβει την τάξη ή να δώσει όλα τα μαθήματα εξ αρχής τον επόμενο Ιούνιο χωρίς όμως να φοιτήσει στην τάξη.

Πανελλαδικές εξετάσεις

Σε αυτή την παράγραφο θα εξετάσουμε τα θέματα που αφορούν αποκλειστικά την εισαγωγή των υποψηφίων στις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα:

  1. τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού
  2. τα τέσσερα επιστημονικά πεδία
  3. την ελάχιστη βάση εισαγωγής
  4. τους συντελεστές βαρύτητας που καθορίζονται από τα τμήματα και το υπουργείο Παιδείας,
  5. τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Στην παραπάνω ενότητα σχετικά με την ζωή στην Γ’ Τάξη του Λυκείου είδαμε ότι οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς έχουν επιλέξει ένα από τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού, δηλαδή:

  1. των ανθρωπιστικών σπουδών
  2. των θετικών σπουδών και σπουδών υγείας ή
  3. των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής

Οι μαθητές αυτοί προτίθεντο να δηλώσουν κάποιες σχολές τις αρεσκείας τους σύμφωνα με τις κλίσεις, τις μελλοντικές προοπτικές εργασίες, και με τα προσωπικά κριτήρια του καθενός. Οι σχολές αυτές είναι κατηγοριοποιημένες σε τέσσερα Επιστημονικά Πεδία:

  1. στο πρώτο επιστημονικό πεδίο βρίσκονται οι ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες,
  2. στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο είναι οι θετικές και τεχνολο­γικές επιστήμες
  3. στο τρίτο πεδίο είναι οι επιστήμες υγείας και ζωής και
  4. στο τέταρτο πεδίο βρίσκονται οι επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.

Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε μερικά βασικά τμήματα κατηγοριοποιημένα ανά επιστημονικό πεδίο. Παρατηρείστε ότι μερικά τμήματα βρίσκονται σε περισσότερα από ένα πεδία.

1ο Επιστημονικό πεδίο
Ξένων γλωσσών, Νομικής, Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πολιτικών επιστημών, Μέσων μαζικής ενημέρωσης, Θεολογίας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής εργασίας, Δημόσιας διοίκησης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Ειδικής αγωγής, ΤΕΦΑΑ, Μουσικής, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λυμενικό, ΣΣΑΣ: Νομική και Ψυχολογία
2ο Επιστημονικό πεδίο
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Επιστήμης Υλικών, Μαθηματικών, Φυσικής, Μηχανικών Πληροφορικής, Βιολογίας, Γεωπονίας, Χημείας, Δασολογίας, Τεχνολογίας τροφίμων, Πληροφορικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ψηφιακών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Ειδικής αγωγής, ΤΕΦΑΑ, Μουσικής, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λυμενικό, Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικών δοκίμων, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΜΥΑ
3ο Επιστημονικό πεδίο
Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας, Βιοτεχνολογίας, Βιοϊατρικής, Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Φυσιοθεραπείας, Βιολογίας, Γεωπονίας, Χημείας, Δασολογίας, Τεχνολογίας τροφίμων, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Ειδικής αγωγής, ΤΕΦΑΑ, Μουσικής, Πυροσβεστική, Λυμενικό, ΣΣΑΣ: Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Φαρμακευτική και ΣΑΝ
4ο Επιστημονικό πεδίο
Οικονομικών επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοικητικής Eπιστήμης και Τεχνολογίας, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακών, Μαρκετινγ, Τουριστικών επαγγελμάτων, Δημόσιας διοίκησης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ψηφιακών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Ειδικής αγωγής, ΤΕΦΑΑ, Μουσικής, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λυμενικό, Ικάρων, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΜΥΑ, ΣΣΑΣ Οικονομικό

Πίνακας 3: Τα 4 Επιστημονικά πεδία με τις κύριες σχολές που περιλαμβάνουν

Ο περιορισμός βρίσκεται στο ότι κάθε μαθητής μπορεί να ακολουθήσει μία Ομάδα Προσανατολισμού και να δηλώσει σχολές που ανήκουν σε ένα επιστημονικό πεδίο. Ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που τελικά θα διαλέξει ο μαθητής/τρια θα εξεταστεί και σε 4 μαθήματα που είναι ανάλογα του επιστημονικού πεδίου.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε αυτές τις λεπτομέρειες και συγκεκριμένα τα εξεταζόμενα μαθήματα:

Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημονικό Πεδίο Εξεταζόμενα Μαθήματα
Ανθρωπιστικών Σπουδών 1ο Ανθρωπιστικές Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες 1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
2.Αρχαία Ελληνικά (Προσανατολισμού)
3. Ιστορία (Προσανατολισμού)
4. Λατινικά (Προσανατολισμού)
Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας 2ο Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες 1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
2. Φυσική (Προσανατολισμού)
3. Χημεία (Προσανατολισμού)
4. Μαθηματικά (Προσανατολισμού)
Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας 3ο Επιστήμες Υγείας και Ζωής 1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
2. Φυσική (Προσανατολισμού)
3. Χημεία (Προσανατολισμού)
4. Βιολογία (Προσανατολισμού)
Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής 4ο Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής 1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
2. Μαθηματικά (Προσανατολισμού)
3. Πληροφορική (Προσανατολισμού)
4. Οικονομία (Προσα­νατολισμού)
Κάθε Ομάδα Προσα­νατολισμού επιτρέπει την πρόσβαση ΜΟΝΟ σε 1 επιστημονικό πεδίο με 4 εξε­ταζόμενα μαθήματα.

Πίνακας 4: Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, έστω ότι ένας μαθητής θέλει να σπουδάσει την Ιατρική Αθήνας. Αφού η Ιατρική βρίσκεται στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει από την αρχή της σχολικής χρονιάς να παρακολουθήσει την Ομάδα Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και θα εξεταστεί πανελλαδικώς στα εξής 4 Μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Φυσική Προσανατολισμού, Χημεία Προ­σανατολισμού, Βιολογία Προσανατολισμού.

Σε ένα δεύτερο παράδειγμα, έστω ότι ένας μαθητής/τρια θέλει να σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα. Αυτό το τμήμα βρίσκεται και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, επομένως ο μαθητής/τρια μπορεί να ακολουθήσει όποια Ομάδα Προσανατολισμού επιθυμεί. Ανάλογα θα είναι και τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί, π.χ. αν επιλέξει την Ομάδα των Ανθρωπιστικών Σπου­δών θα εξεταστεί στα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Λατινικά.

Για τον υπολογισμό τις τελικής βαθμολογίας του υποψήφιου θα υπολογίζονται οι συντελεστές βαρύτητας που έχει κάθε σχολή στα τέσσερα μαθήματα καθώς και την βαθμολογία στα τμήματα όπου χρειάζονται ειδικά μαθήματα. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο βαθμός που γράφει ο μαθητής/τρια σε κάθε ένα από τα τέσσερα μαθήματα ή τα ειδικά μαθήματα αν υπάρχουν πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή βαρύτητας του αντίστοιχου μαθήματος. Τα αποτελέσματα αυτά αθροίζονται και προκύπτουν τα μόρια που έχει συγκεντρώσει ο μαθητής/τρια.

Κάθε σχολή έχει και καθορίζει και τους δικούς της συντελεστές βα­ρύτητας, επομένως ο ίδιος μαθητής/τρια σε κάθε σχολή θα έχει και διαφορετικό αριθμό μορίων. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Έστω ότι ένας μαθητής/τρια θέλει να σπουδάσει Οδοντίατρος, επιλέγει την Ομάδα Σπουδών και Υγείας και μάλιστα το 3ο επιστημονικό πεδίο και γράφει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα τους παρακάτω βαθμούς:

  1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία = 18,6
  2. Φυσική Προσα­νατολισμού=19,1
  3. Χημεία Προσα­νατολισμού=18,9
  4. Βιολογία Προσα­νατολισμού=19,8

Επομένως τα μόρια που θα συγκεντρώσει είναι:

Παρατηρήστε ότι τα μόρια που έχει συγκεντρώσει είναι διαφορετικά, αφού οι συντελεστές βαρύτητας που έχει ορίσει κάθε τμήμα είναι διαφορετικοί. Η Αθήνα έχει τους συντελεστές 25%, 25%, 25%, 25%, ενώ το τμήμα της Θεσσαλονίκης έχει 20%, 25%, 25%, 30% στα αντίστοιχα μαθήματα με την σειρά που δίνονται.

Τα αποτελέσματα αυτά των επιδόσεων (μορίων) των υποψηφίων δημοσιεύονται πρώτα.

Αργότερα θα συμπληρωθούν τα μηχανογραφικά δελτία, διότι ο κάθε υποψήφιος με τα μόρια ανά σχολή που έχει στην διάθεσή του μπορεί να περνάει σε περισσότερες από μία σχολές, επομένως πρέπει να διαλέξει ο ίδιος την σειρά κατάταξης των σχολών όπου επιθυμεί να εισαχθεί, π.χ. εάν ο παραπάνω υποψήφιος περνάει και στις δύο σχο­λές Οδοντιατρικής μπορεί να θέλει για κάποιο λόγο να φοιτήσει στην σχολή της Θεσσαλονίκης λόγου, π.χ. εντοπιότητας.

Όμως για να μπορέσει ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει τα τμήματα που επιθυμεί πρέπει να πληρείτε άλλη μία προϋπόθεση και αυτή είναι ότι τα μόρια που έχει συγκεντρώσει για μια συγκεκριμένη σχολή που θέλει να δηλώσει θα πρέπει να είναι περισσότερα από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (E.B.E.) για την σχολή αυτή.

Αναφορικά με την Ε.Β.Ε., αυτή διαμορφώνεται από τις μέσες επι­δόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυα­σμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή, απλοποιώντας κάπως την κουβέντα αρχικά υπολογίζεται ο μέσος όρος (Μ.Ο.) των επιδόσεων όλων των μαθη­τών/τριών ανά επιστημονικό πεδίο και προκύπτει ένας βαθμός. Από την άλλη οι σχολές καθορίζουν ένα συντελεστή, από το γινόμενο αυ­τού του συντελεστή και το Μ.Ο. προκύπτει η Ελάχιστη Βάση Εισα­γωγής για κάθε σχολή.

Κάθε σχολή λοιπόν έχει την δική της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αν έχετε λοιπόν συγκεντρώσει μόρια που είναι λιγότερα από αυτά τότε δεν μπορείτε να δηλώσετε στο μηχανογραφικός σας αυτή την σχολή.

Συνήθως, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι μικρότερη από την Βάση της σχολής και έτσι δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα. Να σας θυμίσω ότι οι βάσεις κάθε σχολής υπολογίζονται μετά την συμπλή­ρωση του μηχανογραφικού και οι βάσεις αυτές προκύπτουν από την προσφορά θέσεων από τα Ιδρύματα και από την ζήτηση που έχουν αυτές οι θέσεις από τους μαθητές/τριες, π.χ. το Τμήμα Φυσικής Αθη­νών “λέει” ότι διαθέτει 200 θέσεις για αυτό το ακαδημαϊκό έτος επομένως θα πάρει τους 200 καλύτερους που έχουν προτιμήσει το τμή­μα αυτό με βάση την σειρά στο μηχανογραφικό δελτίο. Η βαθμολογία του τελευταίου από αυτούς τους διακόσιους είναι η Βάση της σχολής.

Μερικές φορές η Ε.Β.Ε. είναι μεγαλύτερη από την Βάση της σχολής, π.χ. ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ) το 2022 είχε ΕΒΕ=10450 και Βαση=10540. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν κενές θέσεις σε αυτές τις σχο­λές που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Εξάλλου η Ε.Β.Ε. έχει σκοπό να κόψει τους μαθητές που ενώ έχουν γράψει πολύ μικρό βαθμό (1, 2, 3) άλλες χρονιές μπορούσαν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια.

Για τους μαθητές ή τις μαθήτριες που τελικά θα έρθουν σε δύσκολη θέση λόγο κακής βαθμολογίας υπάρχει και η λύση του Παράλληλου Μηχανογραφικού το οποίο λειτουργεί περίπου όπως και το κανονικό μηχανογραφικό μόνο που εκεί οι υποψήφιου δηλώνουν την προτίμησή τους για τα Δημόσια ΙΕΚ. Μάλιστα οι θέσεις στις Πανελλαδικές του 2023 ήταν αυξημένες κατά ένα σημαντικό αριθμό!

Μέχρι την στιγμή που γράφτηκε το άρθρο παράλληλο μηχανογραφικό μπορούν να υποβάλουν όσοι:

Όσοι λάβετε μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις και καταθέσετε μηχανογραφικό τόσο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια όσοι και για την εισαγωγή στα ΙΕΚ να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να εγγραφείτε ταυτόχρονα και σε Δημόσιο ΙΕΚ και σε ΑΕΙ, αν είστε επιτυχών/ούσα και στα δύο.

Ο υποψήφιος δεν έχει περιορισμό στο πλήθος επιλογών Ι.Ε.Κ. και ειδικοτήτων που δύναται να επιλέξει κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. Το κριτήριο για την εισαγωγή είναι ο βαθμός του απολυτηρίου του Λυκείου καθώς και κοινωνικά κριτήρια. Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν. Με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας  η φοίτηση διαρκεί πέντε εξάμηνα: τέσσερα εξάμηνα μαθημάτων και υποχρεωτική πρακτική άσκηση διάρκειας ενός εξάμηνου.  Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ προϋποθέτει την υποχρεωτική φυσική παρουσία στην κατάρτιση.

Για τις βάσεις και τα τμήματα των Δ.Ι.Ε.Κ. ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr/

Πρόγραμμα Πανελλαδικών εξετάσεων 2024

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε της ημέρες και ώρες όπου θα γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις το 2024:

Ημέρα Ημερ/νια Μάθημα
Παρασκευή 31-5-2024 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Γενικής Παιδείας
Τρίτη 4-6-2024 Αρχαία, Ο. Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών
Μαθηματικά, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής
Βιολογία, Ο.Π. Σπουδών Υγείας
Πέμπτη 6-6-2024 Λατινικά, Ο. Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών
Χημεία, Ο. Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας
Πληροφορική, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Τετάρτη 12-6-2024 Ιστορία, Ο. Π. Ανθρωπιτσικών Σπουδών
Φυσική, Ο. Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας
Οικονομία, Ο. Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Πίνακας 5: Πρόγραμμα Μαθημάτων Πανελλαδικών εξετάσεων 2024

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Ακόμα για τα ειδικά μαθήματα έχουμε το παρακάτω πρόγραμμα:

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΤΡΙΤΗ 18-6-2024 ΑΓΓΛΙΚΑ 12:00 π.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 19-6-2024 ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ 8:30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 20-6-2024 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-6-2024 ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 22-6-2024 ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ 11:30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ 25-6-2024 ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 08:30 μ.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 26-6-2024 ΓΑΛΛΙΚΑ 08:30 μ.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 27-6-2024 ΙΣΠΑΝΙΚΑ 08:30 μ.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-6-2024 ΙΤΑΛΙΚΑ 08:30 μ.μ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 ορίζουμε το διάστημα από τη Δευτέρα 17-6-2024 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2024.

Επισκεφτείτε τον σύνδεσμο για την σχετική απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας: Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024

Εξεταστέα ύλη Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024

Καθορίστηκε, με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου, η εξεταστέα ύλη για το έτος 2024 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ’ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ’ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Επισκεφτείτε τον σύνδεσμο για την σχετική απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας: Εξεταστέα Ύλη Γ' Τάξης Γενικού Ημερήσιου Λυκείου

Βάσεις Εισαγωγής 2023 και άλλα στατιστικά στοιχεία Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ -  ΕΠΑΛ και μέσω της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις καθώς και τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου και δίνονται επιπλέον πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής τους.

Επισκεφτείτε τον σύνδεσμο για την σχετική απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας:https://www.minedu.gov.gr/news/56075-27-07-23-a

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Θα βρείτε πολλές σελίδες στο διαδίκτυο σχετικά με τα θέματα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο καθώς και άλλα πολλά που δεν αναφέραμε. Μεταξύ άλλων παραθέτουμε τις παρακάτω:

Για τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: Υπουργείο Παιδείας>Λύκειο και εκεί μπορείτε να πατήστε "Εξετάσεις"

Παραπομπές σε νόμους που αφορούν όλα τα θέματα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πλην των Πανελλαδικών εξετάσεων: Ενημέρωση για την λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκέιων 2023 – 2024.

Επίσης σας παραπέμπω στην σελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας σχετικά με την Ενημέρωση για τη λειτουργία των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων για το σχολικό έτος 2023-2024. Εκεί θα βρείτε όλα τα θέματα που αφορούν τα Γυμνάσια και Λύκεια πλην των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σημαντική σημείωση

Οι πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτό το άρθρο είναι όπως έχει διαμορφωθεί η επικαιρότητα ως την στιγμή που γράφηκε. Επειδή η νομοθεσία αλλάζει γρήγορα σιγουρευτείτε ότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι παρωχημένες.