1. Ηλεκτρική Δύναμη και Φορτίο

Ασκήσεις

Δύο μεταλλικές σφαίρες Α και Β είναι φορτι­σμένες με φορτία `–1 μC` και `+4 μC` αντίστοιχα. Τα κέντρα τους βρίσκονται σε απόσταση `2 m`. Να υπολογίσεις και να σχεδιάσεις (σε κοινό σχήμα) τη δύναμη που ασκεί η μία σφαίρα στην άλλη. Μπορείς να συνδέσεις αυτό που σχεδίασες με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα που διδάχτηκες στην προηγούμενη τάξη;

Λύση:

Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι οι δυνάμεις σχεδιάζονται με την βοήθεια ενός βέλους. Αυτά τα βέλη ονομάζονται διανύσματα.

Σχεδιάζουμε δύο σφαίρες αντίθετα φορτισμένες. Βλέπε σχήμα 1.32 στο σχολικό βιβλίο, σελ 23. Σχεδιάζουμε την ευθεία που συνδέει τα δύο κέντρα των σφαιρών. Η ευθεία αυτή ονομάζεται διεύθυνση.

Πάνω σε αυτή την διεύθυνση θα σχε­διάσουμε δύο δυνάμεις (δύο βέλη-διανύσματα). Η μία `F_{:B -> A:}` θα έχει ση­μείο εφαρμογής το κέντρο της σφαίρας Α και η άλλη `F_{:A -> B:}` το κέντρο της σφαίρας Β. H `F_{:B -> A:}` είναι η δύναμη που ασκεί η σφαίρα Β στην σφαίρα Α και η δύναμη `F_{:A -> B:}` είναι η δύναμη που ασκεί η σφαίρα Α στην Β.

Τα μήκη αυτών των δυνάμεων πρέπει να είναι ίσα, διότι αυτές οι δυνάμεις είναι ίσες σε μέτρο. Τέλος οι δυνάμεις αυτές είναι αντί­θετες και έχουν φορά προς το εσωτερικό των δύο σφαιρών, είναι δηλα­δή ελκτικές. Η διεύθυνση και η φορά με μία λέξη ονομάζονται κατεύθυνση.

Με τον τρόπο αυτό ορίσαμε τα διανύσματα των δυ­νάμεων του προ­βλήματος. Το διάνυσμα είναι δη­λαδή ένα βέλος που έχει μέτρο, διεύθυνση και φορά. Οι δυνάμεις αυτές είναι ζεύγος δράσης - αντίδρασης που εμφα­νίζεται κατά την αλληλεπί­δραση των δύο σφαι­ρών. Η δράση και η αντίδρα­ση είναι πάντα αντίθε­τες δυνάμεις (ίδιο μέτρο, αντίθετη κατεύθυνση). Προσοχή, δεν μπορούμε να τις προσθέσουμε διότι είναι σε διαφορετικά σώμα­τα.

Για να υπολογίσουμε το μέτρο αρκεί να πάρουμε τον τύπο από τον νόμο του Κουλόμπ. Έχουμε διαδοχικά:

`F_{:A -> B:}=F_{:B -> A:}=F=K {:{:abs{:q_1 cdot q_2:}:}/{:r^2:}:}`

Το Κ είναι η ηλεκτρική σταθερά που εξαρτάται από το υλικό στο οποίο είναι βυθισμένες οι σφαίρες και από το σύστημα μονάδων. Για το κενό, στο S.I. εί­ναι: `Κ=9 cdot 10^9 {:{:N m^2:}/{:C^2:}:}`.

Τα φορτία πρέπει να μετα­τραπούν στο Διεθνές Σύστημα μονάδων, δηλαδή `q_1=-1μC=-1 cdot 10^{:-6:}C` και για το άλλο φορτίο έχουμε `q_1=4μC=4 cdot 10^{:-6:}C`. Η απόλυτη τιμή ση­μαίνει να μετατρέψουμε τα πρόσημα των φορτίων σε θετικά. Έτσι μετά από την αντικατάσταση έχουμε:

`F=9 cdot 10^9 {:{:Nm^2:}/{:C^2:}:} {:{:1 cdot 10^{:-6:} C 4 cdot 10^{:-6:}C:}/{:(2m)^2:}:}`

Εφαρμόζουμε την δύναμη στον παρανομαστή. Πολλαπλασιάζουμε και διαιρούμε τους αριθμούς που βρίσκονται μπροστά από τις δυνάμεις του 10. Δηλαδή `{:9 cdot 1 cdot 4:}/{:2^2:}=9`. Μετά προσθέτουμε και αφαι­ρούμε τις δυνάμεις του 10. Όσες είναι στον αριθ­μητή τις προσθέτουμε και όσες είναι στον παρα­νομαστή (εδώ δεν έχουμε) τις αφαιρούμε. Δηλαδή `9-6-6=-3`. Κάνουμε και απλοποιήσεις με τις μονάδες. Επομένως έχουμε:

`F=9 cdot 10^{:-3:}N`

Τα κέντρα δύο μικρών φορτισμένων σφαιρών απέχουν 24 cm. Οι σφαίρες έλκονται με δύναμη της οποίας το μέτρο είναι 0,036 Ν. Σε πόση απόσταση πρέπει να τοποθετηθούν οι σφαίρες ώστε η δύναμη με την οποία έλκονται να γίνει 0,004 Ν;

Λύση:

Αρχικά υπολογίζουμε τον λόγο των δυνάμεων πριν και μετά την μετατόπιση ο οποίος είναι ίσος με:

`{:0,036N:}/{:0,004N:}=9`

Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη ελαττώθηκε κατά 9 φορές. Έχοντας υπόψιν μας ότι η δύναμη είναι αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης και ότι τα φορτία διατηρούνται σταθε­ρά, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η απόσταση αυ­ξήθηκε κατά 3 φορές.

Επομένως από 24cm έγινε `24 cdot3cm=72cm`.

Μικρή χάλκινη σφαίρα έχει φορτίο +3,2 μC. Η χάλκινη σφαίρα απωθεί μια επίσης φορτισμένη σι­δερένια σφαίρα με δύναμη μέτρου 6,4 Ν. Πόσα ηλεκτρόνια πρέπει να μεταφερθούν από τη χάλκι­νη σφαίρα ώστε η δύναμη να γίνει 3,2 Ν;

Λύση:

Αρχικά να υποθέσουμε ότι σύμφωνα με την διατύ­πωση της άσκησης ρωτάει πόσα ηλεκτρόνια πρέπει να μεταφερθούν προς την χάλκινη σφαίρα από κάπου αλλού και όχι από την σιδερένια.

Αρχικά υπολογίζουμε τον λόγο των δυνάμεων πριν και μετά από την απομάκρυνση των ηλεκτρο­νίων από την χάλκινη σφαίρα:

`{:6,4:}/{:3,2:}=2`

Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη ελαττώθηκε 2 φορές. Για να γίνει αυτό, με την προϋπόθεση ότι η απόσταση και το φορτίο της σιδερένιας σφαίρας διατηρείται σταθερό, πρέπει το φορτίο της χάλκι­νης σφαίρας να ελαττωθεί και αυτό 2 φορές. Μην ξεχνάτε ότι η δύναμη είναι ανάλογη του γινο­μένου των δύο φορτίων.

Επομένως το φορτίο της χάλκινης σφαίρας πρέπει να γίνει ίσο με: `{:+3,2μC:} / {:2:}=1,6μC`. Για να ελαττω­θεί το θετικό φορτίο της χάλκινης σφαίρας κατά

`ΔQ=abs{:Q_{:τελικο:}-Q_{:αρχικό:}:}=abs{:1,6μC-3,2μC:}=1,6μC`

πρέπει να προστεθούν N ηλεκτρόνια (κβάντωση) στην θετική χάλκινη σφαίρα, τόσα όσα να σχημα­τίσουν φορτίο ίσο με `ΔQ=-1,6μC`. Για να υπο­λογίσουμε τον αριθμό αυτών των ηλεκτρονίων έχουμε:

`Ν={:ΔQ:}/{:q_e:}={:-1,6 cdot 10^{:-6:} C:}/{:-1,6 cdot 10^{:-19:}C:}=1 cdot 10^{: 13 :}` ηλεκτρόνια.

Κουμουνδούρος Γιάννης, johnkscience@yahoo.com